Kurul odaları boş, ancak yönetim kurulları hala toplanıyor. Toplantıların başlıca gündemi, İşyerinin geleceği var. Koronavirüsün getirdiği sağlık krizi, aslında işyerinin değerini kanıtlamak için inanılmaz bir fırsat.
Dünyanın önde gelen kuruluşları, gelecekteki işyeri ortamını doğrudan bilgilendirmek ve değerlendirmek için bu dönemi iyi kullanmaya çalışıyor.
Çalışanları küratörlüğünü yapmak istedikleri deneyimin merkezine yerleştiren kuruluşlar, çalışanlarının ne düşündüğünü, neye ihtiyaç duyduğunu ve ne istediğini anlamaya çalışıyor. Çünkü deneyimin değerini anlıyorlar. Tasarım trendleri “tüketici olarak çalışan” deneyimine doğru kayıyor. Kuruluşlar bunu doğru anlarlarsa doğru kararları verebilirler. Çünkü ofisler ve evler arasında başa baş bir mücadele var.
Evden çalışma sistemi, çalışanlara merkezi bir iş yerine bir alternatif sundu.
Problem çözme ve fikir paylaşımı gibi müşterek çalışma için kritik olan faaliyetler en iyi ofiste yapılırken, bireysel çalışmaların evden de basit ve konforlu şekilde yapılabildiği görüldü.
Evden çalışmanın, ortalama bir şirket ofisine gitmekten daha iyi olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak veriler, birçok çalışan için durumun böyle olmadığını gösteriyor.
İşyeri verimliliğini ölçmede lider şirket olan Leesman, Mart ayından bugüne kadar verilerle bir analiz yaptı. Analizlerde 100 binden fazla çalışana ofislerde en iyi hangi işi yapabilecekleri ve evde en iyi ne tür işler yapabilecekleri soruldu.
Verilere göre, problem çözme ve fikir paylaşımı gibi müşterek çalışma için kritik olan faaliyetler en iyi ofiste yapılırken, bireysel çalışmaların evden de basit ve konforlu şekilde yapılabildiği görüldü.
Verilere göre her üç çalışandan birinin evde kullanabileceği ayrılmış bir alanı yok. Bu insanlar kanepelerinden çalışıyorlar, bir yatağın kenarına tünemek ya da bir mutfak masasının kenarında iş yapmak zorunda kalıyor. Dolayısıyla deneyimleri, diğer imkanları bulunduran kişilere göre her açıdan önemli ölçüde daha kötü.
Ayrıca, işe katkıda bulunan ölçülmesi imkansız faktörler vardır. Tesadüfen karşılaşmalar gibi … Bunlar video görüşmeleriyle sağlanamaz. Ofis hayatı olmaza, doğal bilgi aktarımı, sosyal etkileşim ve yaratıcı işbirliği gibi diğer faktörler de ortadan kalkar. Dünya farklı bir süreçten geçiyor olabilir ama, değişmeyen bir şey varsa, o da çalışma ortamının çalışan için önemi ve çalışanın şirket için önemidir.