fbpx
GEZEGENİ TERK ETMEK: PAHA BİÇİLEMEZ

GEZEGENİ TERK ETMEK: PAHA BİÇİLEMEZ

18 Ağustos 2022

Axiom Space son projesiyle herkesi “Benim için büyük insanlık için küçük bir adım” cümlesini kurmaya davet ediyor ve insanlığı uzay tatiline hazırlıyor.

Yazı: Özgün Yiğit Tuna

Şu bir gerçek ki hepimizin bunaldığı anlar oluyor. Böyle anlarda kimimizin hayali yaşadığı şehri kısa bir süreliğine ya da kalıcı olarak terk etmek olurken, kimimiz tatil ya da çalışma hedefli olarak yurt dışına çıkmak için fırsat kolluyor. Yakın bir gelecekte imkanı olanlar işi biraz daha ileriye götürebilecek: Kemerlerinizi bağlayın; gezegenden ayrılıyoruz.

Son birkaç yıldır teknoloji dünyası, “uzaya çıkma” fikrini daha önce hiç olmadığı kadar sık ve çeşitli biçimlerde dile getirdi: Brad Pitt’in bile gönüllüsü olduğu Richard Branson’ın Virgin Galactic projesi, Elon Musk’ın bizi Mars’a taşıma fikirleri ya da uzay savaşlarında da zirveye oynayan Jeff Bezos’un Blue Origin’i… Bu kafileye son katılan isim ise Axiom Space.

Eski bir NASA çalışanı olan, şirketin kurucu ortağı ve CEO’su Mike Suffredini, bir telefon kulübesi büyüklüğündeki kompartımanı basına tanıtırken, “Bir New York otel odası değil” diyor fakat bu size uzay seyahatinde konfordan ödün vereceğinizi düşündürmesin.

Axiom Space, Houston menşeli bir teknoloji şirketi ve şu günlerde tüm enerjisini uzayda kuracağı özel bir istasyona vermiş durumda. İstasyonun yapımında Fransız tasarımcı Philippe Starck’la anlaşan şirketin hedefi, uzay boşluğunda konaklayacaklara “dünyanın en iyi manzarasını” sunabilmek.

Şirket, Starck imzalı istasyonun ilk parçalarını 2022’nin sonları veya 2023 başlarında yörüngeye oturtmayı planlıyor ancak bu kadar beklemek işinize gelmiyorsa, daha da önemlisi uzay gezisine ayıracağınız 55 milyon dolarınız varsa; Axiom Space sizi şimdiden NASA aktarmalı uçuşlarla Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) 10 güne kadar ağırlayabilir.

Axiom’un uzay istasyonu, biri profesyonel astronot olmak üzere sekiz kişilik bir kontenjana sahip olacak. Bunun yanında 55 milyon dolar elbette sadece konaklamayı içermiyor; unutulmaz tatiliniz öncesi, çoğunluğu Johnson Space Center’da gerçekleşecek 15 haftalık uzay eğitiminiz de ücrete dahil. Suffredini 55 milyon doları fazla bulanlara şöyle açıklama yapıyor: “Bu ücretteki aslan payı kalkış ve inişe gidiyor, roket uçurmak masraflı bir iş.”

Her bir yolcunun kendisi için özel olarak tasarlanmış kıyafetler giyeceği bu uzun ve uzak deneyimine dair, kıyafetlerin ismini açıklamayan tasarımcısı şöyle diyor: “Uzayı keşfetme yolundaki bu proje, benim gibi bir sanatçı için tam anlamıyla hayal gibi. İnsanlığın en parlak beyinleri uzay araştırmalarına odaklanmış durumda. Axiom İstasyonu’nu tasarlarken bakış açım, oradaki insanların yerçekimsiz ortamda konforlarını sağlamak yönünde oldu.”

Konfor kelimesini biraz açmak gerekiyor. Axiom İstasyonu’ndaki kabinlerde en sevdiğiniz diziyi uzayda da izlemeniz için Netflix ve elbette tüm istasyonda İnternet bağlantınız olacak, ayrıca aklımızdan geçmesi işten bile olmayan, boşlukta uzay yürüyüşü yapılabilecek. İster yürüyüş yapın isterseniz içkinizi yudumlayarak dünyayı izleyin; hepsi mümkün.

Uzay savaşlarının kızıştığı günlerde her teknoloji devi ve büyük beyin, kartları açık oynayarak birbirlerini rekabete davet ediyor. Elon Musk, Jeff Bezos ya da şimdi Mike Suffredini önderliğindeki Axiom Space… Bizler de bir gün uzaya ayak basar, onu yaz tatili alternatifleri arasında sayar mıyız bilmiyoruz ama bu kararlılık ve vizyon sahibi insanlardan en azından biri, oraya varıp mavi gezegene el sallayacak, burası kesin.