6493 SAYILI KANUNDAKİ DEĞİŞİKLİKLER TÜRKİYE’DE FİNTECH EKOSİSTEMİNİN ÖNÜNÜ AÇACAK MI?
Çeviri: Gökçe Yaldız
Geçtiğimiz günlerde ödeme hizmetlerinin amacını, rolünü ve sorumluluklarını tanımlayan 6493 sayılı kanundaki değişiklik teklifleri kabul edildi. Bu gelişmeler üzerine Türkiye Ödeme ve Elektronik Para Derneği Başkanı Burhan Eliaçık, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun görev ve yetkilerinin Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasına devredilmesi ile Ödeme ve Elektronik Para Derneği ve Türkiye Fintech ekosistemi hakkında açıklamalarda bulundu.
Ödeme ve ödeme hizmetindeki yenilikler için düşüncelerini dile getiren Eliaçık; “Hayallerimiz gerçek oldu. Şimdi hedefimiz ülkemize yatırım çekmek ve daha önce denenmemiş işleri başarmak. Sektörümüzün ciddi bir ivme kazanacağına ve 2023 sonunda bir milyardan fazla değere sahip ödeme ve elektronik para kurumlarına sahip olacağımıza inanıyorum.” şeklinde konuştu.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin Ödeme ve Menkul Kıymet İskan Sistemleri ile Elektronik Para Kurumları hakkındaki kanunu kabul etmesinin ardından Eliaçık, Türkiye’de ödeme hizmetleri için yeni bir dönemin başladığını vurguladı.
“Ödeme Hizmetleri Yönergesi 2’ye uygunluk sağlanacak ve açık bankacılık faaliyetleri geliştirilecek.”
Eliaçık, birey ve kurumlar için hayatı kolaylaştıracak ödeme çözümlerinin yeni düzenlemeyle uygulanacağını açıkladı.
Değişikliklerle ilgili açıklamalarına devam eden Burhan Eliaçık: “Ödeme hizmetinin başlatılması ve hesap bilgilerinin sağlanması olarak tanımlanan otorite ile ödeme hesabı bilgilerinin çevrim içi olarak kullanılmasına izin veren kullanıcılarla, çevrim içi olarak birleştirilmesi ve başka bir ödeme hizmeti sağlayıcısında bir ödeme hesabı için ödeme başlatılması mümkün olacak. Böylece kullanıcıların bakiyelerini sorgulamalarını ve aktarmalarını sağlayan uygulamalar hayatımıza girecek. Bu sektörün sabırsızlıkla beklediği AB’nin Ödeme Hizmetleri Yönergesi 2 düzenlemesiyle uyumluluk sağlayacak ve açık bankacılık uygulamaları Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde geliştirilecektir.” dedi.
Görev ve yetkiler tek çatı altında toplanıyor
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, ödeme hizmetleri ile ilgili görev ve otorite kanunlarının koordinasyonunu sağlamak üzere Türkiye Merkez Bankası’na devredilecek. 6493 sayılı kanun ödeme hizmetlerinin amacı, rol ve sorumlulukları, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu arasında kurulan ikili düzenleme ve kontrol mekanizması ile değiştirilecek. Böylece görev ve yetkiler tek çatı altında toplanacak.
“Üç ay içinde yatırıma dönüşecek bir değişiklik.”
Eliaçık, 2019 yılında yürürlüğe giren 11. Kalkınma Planı’nda belirtilen hedeflerin önemli bir bölümünün yıl sonundan önce hızla uygulandığının altını çizerek; “Hayallerimiz gerçek oldu. Bu gelişme, ödeme hizmetleri sektörü için büyük bir mutluluk ve gurur kaynağıdır. Bu yasa ile uluslararası düzenlemelere ve standartlara uygunluğu yakarlarken, yenilikçi ve düşük maliyetli ürün ve hizmetlerinin yaygınlaştığı bir ekosisteme doğru hızla gideceğiz.” dedi.
Eliaçık, “Uluslararası benzer uygulamaların hızla hayatımıza gireceği ve finansal erişimin tabana yayılmasını sağlayacak bir dönem başlayacak. Ülkemizdeki ödeme hizmetleri konusundaki mevcut bilgi ve deneyim ile bu gelişmelerin önümüzdeki üç ay içinde bile yatırıma dönüşeceğine inanıyoruz. Sektörün ciddi bir ivme kazanacağına ve 2023’ün sonunda bir milyardan fazla değere sahip birden fazla ödeme ve elektronik para kurumuna sahip olacağımızı düşünüyoruz.” şeklinde düşüncelerini ifade etti.
“Kuruluşlar mevcut finansal sisteme tam olarak entegre olacak.”
Her fırsatta birliğin önemini belirten ödeme ve elektronik para kurumları, kurumların mesleki faaliyetlerini kolaylaştırmak ve sistemin daha sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlamak için birlik talep etti. Bu kararla sektörün uzun süre beklediği birlik sağlanacak. Bu önemli adım kuruluşların mevcut finansal sisteme tam entegrasyonunu ortam hazırlayacak.
Kaynak: Turkish Fintechs To Gear Up As Government Introduces Psd2, oded.com.tr, 13 Kasım 2019.