TEKNOLOJİ, BERABERİNDE NELER GETİRİYOR?
Assembly Talks’un 22 Mayıs’ta gerçekleşen “Teknoloji Yatırımları” başlıklı oturumunda söz alan Netmarble EMEA CEO’su Barış Özistek ile teknolojik gelişmeler, yatırımlar ve insan psikolojisi üzerine sohbet ettik.
Röportaj: Deniz Yılmaz Fotoğraf: Berk Büyükakın, Sinan Uçkan
Yakın dönemde yaşanacak hangi teknolojik gelişme tarihin seyrini değiştirecek?
Tarihin seyrini değiştirecek teknolojik gelişme bence çoktan yaşandı: Blockchain. İnternet’in ortaya çıkmasından sonra en önemli gelişmelerden biri olan Blockchain’i, biz daha çok Bitcoin ile birlikte tanıdık. Blockchain’in önümüzdeki dönemi önemli bir şekilde değiştireceğine inanıyorum. Özellikle teknoloji girişimlerinin fonlanması, hayat bulması ve tamamen global hale gelmesinde büyük rol oynayacak.
Teknolojik gelişmeler sizi daha güvende mi yoksa daha güvensiz mi hissettiriyor?
Güvenli veya güvensiz hissediyorum gibi keskin bir ayrımdan bahsetmek çok doğru olmaz. Hayat değişiyor. Hayat değişirken bizim de eyleme geçmemiz ve kendimizi ona uyumlu hale getirmemiz gerekiyor. Bir nehirde gittiğinizi düşünün; karşınıza ne çıkacağını bilmiyorsunuz. Dönemeci, virajı, kayaları… O an eyleme geçip hayata devam etmeniz lazım. Her teknolojik gelişme de bir meydan okuma aslında. Eylem alıp uyum sağlayamıyorsanız kanoyu batırıyorsunuz.
Teknolojinin gelişmesiyle jenerasyonlar arası boşluklar genişlerken insanın birey olarak giderek yalnızlaşmasına dair ne düşünüyorsunuz?
Dijitalleşme yalnızlık mı getiriyor yoksa tam tersi sosyal bir ortam mı sunuyor bunu tartışmak lazım. İlk bakıldığında bilgisayarın veya telefonun başında fazla vakit geçiren biri, dışarı çıkıp arkadaşlarıyla kahve içmiyor ya da sokakta top oynamıyor. Bizim doğal tepkimiz ilk bakışta bu şekilde oluyor. Ama bunun başka bir boyutu da var ki online, çok daha sosyal bir ortam sunuyor. Online ortamda çok daha fazla sayıda, çok farklı coğrafyalardan arkadaşımız var. Normalde hayatımızda olmayan bir mefhumdu bu. Eskiden okuldan, mahalleden, yani yakın çevrenizden kişilerle görüşüyordunuz. Şimdi ise Diyarbakır’dan da Trabzon’dan da arkadaşlarınız var. Çok daha farklı bir ortam burası.
Teknolojik gelişmelerin insan üzerinde olumsuz etkisi yok mu?
Her iyi şeyin negatif bir etkisi de olabiliyor. Teknolojik gelişmelerin de mutlaka vardır. Bugün bilmediğimiz, 20-30 yıl sonra ortaya çıkacak mevzular olacaktır. Ama bunları yaşadıkça göreceğiz, yaşadıkça eyleme geçeceğiz. Bunu böyle düşünmek lazım. Yoksa çekincelerle, korkularla gelişemeyiz.
Teknolojinin akışına kapılırken korunmasını dilediğiniz değerler neler?
Ben hep uyum sağlamaktan yanayım. Akıllı telefonlar çıktığında eski telefonumdan mutluyum diye direnç göstermeye sıcak bakamıyorum. Uyum sağlamak insanlar için çok önemli. Kişisel zevkimi sorarsanız; bir dönem binalar ve dekorasyonlar çok modernleşmeye başlamıştı. Şimdi ise 30 hatta 50 yıl öncesinin mimari tasarımları, koltukları ve kıyafetleri geri geliyor. Bu benim daha çok hoşuma gidiyor.