Dijitalleşmenin iş dünyasına getirdiği yenilikler tüm sektörleri derinden etkiliyor; satış, pazarlama ve müşteri deneyimi gibi alanların geleneksel stratejilerinde kökten bir dönüşüm yaratıyor. Peki bu dönüşüm havacılık sektörünü nasıl etkiliyor?
Röportaj: Deniz Şenliler Fotoğraf: Erbil Balta
Teknolojinin inanılmaz hızlı geliştiği bir dönemdeyiz. Teknolojiyle bu kadar iç içe olan havacılık sektöründe hem siz hem de Pegasus dönüşümün hızına nasıl yetişiyor?
Bu dönüşümün hızına ancak kendimizi rüzgara bırakarak yetişebiliriz. Çünkü rüzgara karşı yelken açtığınız zaman ya direği kırarsınız ya da yelkeni yırtarsınız. Önemli olan iş yaptığınız sektördeki talepleri takip ederek gidişata hizmet edecek altyapılar oluşturmak. Örneğin Türkiye’nin dijital hava yolu olarak insansız kontrol sistemi olan Express Bagaj’ı geliştirdik. Bu sistemle uçuş kartınızı internetten alıyorsunuz, barkodunuzu cep telefonundan okutuyorsunuz ve bagaj kartınız size veriliyor. Bagaj kartını kendiniz takıyorsunuz ve bu işlemler yalnızca 20 saniyenizi alıyor.
Dijital ve mobildeki yeni gelişmeler ve özellikle sosyal medya; reklam, pazarlama ve müşteri deneyimi gibi alanları sizce nasıl etkiledi?
Bu sektörde hedef kitlenize nasıl ulaşacağınızı tespit etmeniz önemli, bu anlamda dijital gelişmeler bizi olumlu etkiledi. Örneğin iki yıldır konvansiyonel alanda limitli reklam veriyoruz, çünkü hedef kitlemiz çoğunlukla sosyal medyayı ve interneti kullanıyor. Zaten gider yapımızdan dolayı Türkiye’de e-ticareti ilk kullanan şirketlerden biriyiz. Yurt içi satışlarımızın %56’sı ise doğrudan internet sitemizden oluyor. Türkiye’de internet satışlarının ortalama %3 olduğunu düşünürsek, satışların %56’sını doğrudan kendi sitemizden gerçekleştirmemiz önemli bir başarı. Çalışma modelimiz gereği dijitalleşmek, teknolojiye ve müşteriye adapte olmak bizim için olmazsa olmaz.
Assembly’de gerçekleşen Future CEO etkinlik serisinde bir CEO’nun ilk 100 gününde yapması gerekenleri paylaştınız. Peki bu ilk 100 günde bir CEO’nun yapması gereken en önemli şey sizce nedir?
Bir CEO olarak bulunduğunuz ortamı, çalışanlarınızın sizden ve sektörden beklentilerini iyi algılamanız çok önemli. Ondan sonra kendi bilgi birikiminizi bu taleplerle eşleştirerek ortaya bir ürün koymalısınız.
Sizce gelecekte havacılık sektörü nasıl bir dönüşüm geçirecek?
150 sene önce buhar yoktu ve ulaşım için atlar kullanılıyordu. Sonra buhar icat edildi ve daha sonra da havacılık sektörü doğdu. Mutlaka gelişen teknolojiyle birlikte havacılık sektörü de dönüşmeye, ilerlemeye devam edecek. Şu anda önümüzde Elon Musk’ın roket ve insansız uzay araçları gibi prototipler var. Teknolojinin bizi nereye götüreceği belli değil, ama dönüşüm durmayacak.
Peki sizce Assembly gibi yeni nesil çalışma alanları geleneksel ofis anlayışını nasıl etkileyecek?
Assembly gibi yeni nesil çalışma alanları geleneksel ofis anlayışını yıkacak çünkü çalışma anlayışları da dönüşüyor. İş yapabilmek için internete bağlı olmanın yeterli olduğu mobil bir çağda yaşıyoruz, artık sabit mekanlara bağımlı değiliz. Özellikle gelecek nesiller artık lüks haline gelen sabit ofislerde çalışmak istemeyecek. Ancak toplantılar ve görüşmeler için sabit mekan ihtiyaçlarımızı Assembly gibi şık yeni nesil çalışma alanları karşılayacak.