fbpx
”BAŞARININ TANIMI DEĞİŞİYOR”

”BAŞARININ TANIMI DEĞİŞİYOR”

10 January 2023

Assembly Talks’un 22 Mayıs’ta gerçekleşen “Teknoloji Yatırımları” başlıklı oturumunda nefes kesici başarı öyküsünü dinleyicilerle paylaşan Commencis Eş Kurucusu ve CEO’su Fırat İşbecer ile girişimcilik ile yatırımcılığın olmazsa olmazlarını konuştuk.

Röportaj: Deniz Yılmaz Fotoğraf: Berk Büyükakın, Sinan Uçkan

Girişimcilik mi? Yatırımcılık mı?
Girişimciliği iyi yaptıktan veya iyi yaptığınızı düşündükten sonra yatırımcılık bir franchise gibi. Daha önce öğrendiğiniz ve yetenek olarak geliştirdiğiniz bazı özelliklerinizi yatırımcı olarak birçok insana aktarabiliyorsunuz. Bu aktardıklarınız sayesinde ortaya çıkan katma değerden de yine yatırımcı olarak siz fayda sağlıyorsunuz. Bu yüzden bu ikisi birbirine doğrudan bağlı. İkisi de çok keyifli ama bir o kadar da zor işler.

Girişimcinin olmazsa olmaz üç özelliği nedir?
Öncelikle azim. İkincisi, pes etmemek. Üçüncüsü, güven atmosferi yaratabilmek. Çünkü bu güven atmosferi olmadan ne beraber çalıştıklarınızı, ne müşterilerinizi ne de yatırımcılarınızı ikna edebilirsiniz.

Aldığını geri vermek gibi ahlaki kodlar, yatırım yaparken ne derece etkili? Yoksa her şey kâr amacı mı güdüyor?
Dünyada başarının tanımı değişiyor. Para kazanmaktan ve zengin olmaktan ziyade aslında etrafınızdaki topluluğa aldığınızı geri vermek ve bu toplulukla beraber büyümek, yeni bir başarı tanımı olarak karşımıza çıkıyor. Ahlaki açıdan düşünmüyorum ama insanlardaki başarı algısını da yükseltmek istiyorsanız bu tip bir yola başvurmanız lazım. Eskisi gibi sadece katma değer yaratıp bunu kendinize saklayarak başarılı bir insan algısı yaratamıyorsunuz.

Girişimcilik bir karakter özelliği mi yoksa sonradan öğrenilebilir mi?
Öncelikle girişimci doğulur. Ama sonradan girişimci olunabilir de. Hem girişimci doğup hem girişimci olabilirseniz, zaten bu konuda son derece yetkin bir insan oluyorsunuz. Gerçek anlamda girişimcilik özelliklerine sahip olmadan doğup da iyi bir öğrenimle kendisini geliştiren insanların çok iyi girişimciler olduğuna tanık oluyorum. Bu, bazı atletlerin doğuştan fizyolojik olarak avantajlı olmasına benziyor. Girişimcilik özellikleri anlamında bazı avantajlarla doğan insanlar kadar, çok çalışarak ve kendisini eğiterek bu açığı kapatan kişiler de oluyor.

Girişimcilikte Türkleri bir adım öteye taşıyan özellikler var mı?
Kıt kaynaklardan değer yaratabiliyorlar; bu, Türkleri bir adım öteye taşıyan bir özellik. Değişen, zor şartlar altında başarı hikayeleri yaratmak Türk girişimcilere has bir durum. Batı dünyası başta olmak üzere ekonomik olarak daha konforlu ülkelere baktığımız zaman, Türkiye’deki zor şartların ve kıt kaynakların olmadığını görüyoruz. Bu zorluklar sayesinde Türk girişimcilerin başarıya ulaşmak için icat ettikleri özgün yöntemler var. Bu yöntemleri global olarak yayabildiğimiz takdirde çok başarılı işler çıkarabileceğimizi düşünüyorum.